KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom)

Har du fået konstateret KOL, kan du få et KOL-forløb i Hvidovre Sundhedscenter, hvor du har mulighed for, sammen med andre med KOL at deltage i træning og undervisning. Her får du mere viden om, hvordan du bedst drager omsorg for dig selv og lever et aktivt liv med sygdommen. Når du slutter hos os, samler vi op på dit KOL-forløb og taler om, hvordan du kan holde fast i de gode vaner for at bevare din lungefunktion.

Du kan læse mere om, hvad et KOL-forløb kan indeholde nedenstående. 

Se videoen "Har du KOL?" her (nyt vindue)

Hvem kan deltage?

Har du fået diagnosen KOL og er bosat i Hvidovre Kommune kan du henvises til et KOL-forløb via egen læge eller lungemedicinsk afdeling på hospitalet. 

Når vi har modtaget en henvisning, bliver du kontaktet af en sundhedsfaglig medarbejder. Sammen med dig, sætter vi mål og plan for dit KOL-forløb.

Har du manglende gangfunktion eller dominerende funktionsbegrænsning pga. bevægeapparatssygdom, kan du ikke deltage i et KOL-forløb.

Hvor foregår det?

Det foregår i Hvidovre Sundhedscenter, Hvidovrevej 272, 2650 Hvidovre

Du skal selv sørge for transport til KOL-forløbet. 

 

Luk alle
Åbn alle

KOL-træningen foregår 2 gange om ugen i 8-12 uger. Træningen er målrettet din KOL og foregår på hold sammen med andre, der har KOL og varetages af to fysioterapeuter.

I træningen har vi fokus på styrke, kondition og åndedræt, og vi arbejder med temaer om bækkenbund-, balance-, og hjemmetræning. Målet for træningsforløbet er at gøre dig fortrolig med træning og hjælpe dig med at komme ind i en god træningsrytme samt at forbedre din kondition og muskelstyrke. Du vil stifte bekendtskab med forskellige træningsformer, så du bliver klar til at fortsætte den aktive livsstil, når du slutter dit forløb.

Du bliver testet for din muskelstyrke og udholdenhed inden du starter på holdet, og når du slutter dit træningsforløb.

Se videoen "Træning for dig, der har KOL" her (nyt vindue)

KOL-undervisningen foregår på små hold, og vi mødes 4-6 gange. Fokus er på hverdagen med KOL, herunder mad, motion og medicin. Der veksles mellem oplæg fra sygeplejerske, diætist og fysioterapeut, samt dialog og erfaringsudveksling med andre, der har KOL ligesom dig.

Du har mulighed for at få hjælp til i et individuelt- eller gruppeforløb ved rygestoprådgiver.

Du får viden om mad og KOL som en del af undervisningen. Har du specielle udfordringer ift. din kost, vil vi vurdere, om du kan blive henvist til individuel diætetisk vejledning.

Se videoen "Det er vigtigt, hvad du spiser - til dig, der har KOL" her (nyt vindue)

Du er velkommen til at invitere en pårørende med til samtaler og den tværfaglige undervisning.

Læs mere om vores tilbud til pårørende her:

Støtte til pårørende (åbner i et nyt vindue)